Fukt i Husvagn: 4 Åtgärder & Tips

Fukt är någonting som alla husvagnsägare fruktar. Problem med fukt kommer smygande och är väldigt svåra att upptäcka med blotta ögat. När vi väl kan se skadan är den ofta väldigt omfattande och har uppstått under en lång tid. Därför är det viktigt att göra kontroller och förebyggande åtgärder för att minska risken för uppkomst av fukt samt upptäcka eventuella problem så snabbt som möjligt.

Anledningen till att fuktskador måste upptäckas och åtgärdas snabbt är för att de både är kostsamma och hälsofarliga. När en fuktskada väl har uppstått kan det kosta upp emot 40 000 kronor, och ibland mer, att åtgärda den. Ju tidigare skadan upptäcks desto billigare blir reparationen eftersom spridningen blir mindre.

Förutom att en fuktskada kan bli en riktigt kostsam historia så är en fuktig miljö skadlig får vår hälsa. Där det finns fukt trivs nämligen mögel som kan orsaka luftrörsproblem, allergier, astma, utslag med mera.

Förutom att skada vår hälsa kan fuktskador även orsaka svagheter i husvagnens konstruktion. Detta kan till exempel innebära att stödbenet försvinner upp i golvet vilket gör att det inte går att spänna ordentligt.

Jag har tyvärr själv fått känna på hur dyr och hur mycket arbete en fuktskada innebär. Därför tänkte jag ge ett par tips på hur du minskar risken för fuktskador samt hur du kan åtgärda en skada när den väl har uppstått.

1. Förhindra kondens

Då fuktskador uppstår när väta och fuktig luft tränger in i trånga utrymmen, skavanker och trädetaljer så är det viktigt att hålla husvagnen så fri som möjligt från kondens. Kondens är fukt i luften som uppkommer när vi duschar, lagar mat och till och med när vi andas. Därför bör du vädra husvagnen så mycket som möjligt samt se till att dess ventilation fungerar som den ska.

Det kan också vara bra att lägga dynor, kuddar och täcken i solen under dagen då dessa material har en tendens att dra till sig mycket fukt. I den mån det går kan du även försöka diska, laga mat, hänga tvätt och vistats utomhus så mycket som möjligt för att minska uppkomsten av fuktig luft. Se också till att ta korta duschar samt vädra ut badrummet ordentligt efter duschen.

2. Var uppmärksam på husvagnens doft

Ett av de första tecknen på att din husvagn har drabbats av en fuktskada är att inomhusdoften är väldigt unken. Nu menar jag inte den unkna och instängda doft som blir i husvagnar när de har stått oanvända under en lång tid. Nej, jag menar den doft som inte försvinner trots att du har vädrat och satt igång ventilationen.

Det är när den unkna, och ibland stickande, doften hänger kvar oavsett vad du gör som du troligen har fått problem med fukt. Tänk bara på att denna doft ibland kan komma ifrån textilier som har samlat på sig en massa fukt under tiden husvagnen har stått oanvänd. Så innan du får panik och bokar tid för fuktkontroll bör du först se till att vädra, eller byta ut, husvagnens textilier.

3. Se till att alla ytor är täta och hela

Ett annat bra sätt att förebygga fuktskador är att se till att eliminera alla de platser där fukt kan tränga in. Detta kan handla om att byta ut lister runt dörrar och fönster som med tiden har blivit gamla eller skadade och inte längre håller tätt.

Se även till att allt tätningsmaterial håller tät och fungerar som det ska på de platser där du hanterar vatten såsom dusch, handfat, toalett och kök.

Fukt är en lurig fiende som tar sig in överallt där det finns minsta lilla öppning. Så var observant på eventuella småhål i väggar eller om det har bildats glipor mellan möbler och vägg/golv där det egentligen ska vara tätt.

Innan du täpper till de hål, glipor och otätade platser du hittar bör du först göra en fuktkontroll för att försäkra dig om att fukt inte redan har trängt in.

4. Gör regelbundna kontroller

Trots alla dessa förebyggande åtgärder är det klokt att göra regelbundna fuktkontroller för att försäkra sig om att ingen fukt har hittat in och fått fäste i husvagnen. Även om du är noggrann så räcker det med att en skruv inte är ordentligt åtskruvad eller att en trädetalj har blivit skavd för att fukten ska sätta sig. Och, som jag nämnt tidigare – ju snabbare skadan upptäcks, desto billigare och enklare blir det att åtgärda den.

Det finns särskilda fuktmätare du kan köpa för att göra egna fuktkontroller. De ställen som är extra viktigt att kontrollera är där det är hål i karossen så som vid fönster, takluckor och där väggar och tak möts.

Var också uppmärksam på om tapeter börjar släppa eller bubbla sig, detta brukar vara ett tydligt tecken på att fukt har hittat in innanför tapeten.

Genom att stampa och trycka hårt mot golvet kan du känna om det har smugit in fukt under golvet. Ett svampigt eller sviktande motstånd indikerar att fukt har fått fäste och börjat förstöra husvagnen.

Vad är ett normalt mätvärde?

Om mätresultatet runt om i husvagnen ligger under 22% kan du känna dig trygg med att den inte har drabbats av fukt. Skulle något av värdera hamna över 26% bör du ta denna varningssignal på allvar och göra en utredning med hjälp av en besiktningsfirma.

Övriga tips för att förhindra fukt

Då äldre husvagnar oftare drabbas av fuktskador bör du aldrig köpa en äldre begagnad husvagn vars ägare inte har gjort regelbundna fuktkontroller. Var uppmärksam på att fuktkontroller och vanliga besiktningar inte är samma sak! Under en besiktning kontrolleras bromsar, lampor, däck och så vidare. Det krävs alltså en särskild kontroll för att se om husvagnen har blivit angripen av fukt.

Eftersom fuktskador oftast uppstår i golvet på husvagnar bör du som äger en äldre modell köra långsamt, eller helst inte alls, när det regnar. Detta minskar risken för att vatten ska tränga in och orsaka fukt i golvet.

Tips för att minska risken för fuktskador under vinterförvaringen

Om husvagnen står utomhus under vinterförvaringen bör du se till att den står lite snett så att snö och regn rinner av istället för att lägga sig på taket.

Låt heller inte eventuell presenning ligga direkt mot husvagnen då detta kan orsaka kondens. Bygg istället en ställning runt om för att skapa luft mellan husvagn och presenning.

Låt lådor, skåp, kylskåpsdörrar och ventiler stå på glänt för att undvika kondens. Du bör även tömma husvagnen på allt vatten, samt hälla en liten mängd spolarvätska i handfast, duschbrunn och diskho.

Ta bort alla dynor och andra textilier från husvagnen då detta är material där fukt och mögel snabbt får fäste.

Åtgärda fuktskador själv: 4 Steg

1. Bort med allt skadat material

När du väl har konstaterat att du har en fuktskada i husvagnen så går det att fixa till vissa av dem själv. Det första du måste göra är att ta bort allt material och virke som har drabbats av fukt. Här gäller det att inte vara dumsnål! Allt material som har drabbats av fukt måste bort, oavsett hur liten del av materialbiten som är skadad. Om inte allt drabbat material tas bort kommer fukten att sprida sig igen och orsaka nya skador.

Tänk på att använda en ansiktsmask när du river ut det fuktskadade, och troligen mögelangripna, materialet så att du inte andas in de skadliga partiklarna.

Använd en fuktmätare för att verkligen försäkra dig om att du lokaliserar och åtgärdar alla områden som har drabbats av fukt. Detta eftersom små och/eller nya fuktskador är svåra att upptäcka med blotta ögat.

2. Hitta orsaken till skadan

Det är också viktigt att du hittar vad som har orsakat skadan. Finns det en läcka? Har det blivit en skada i karossen? Finns det fickor mellan väggar och lister? Och så vidare. Det är minst lika viktigt att hitta orsaken till skadan som att åtgärda den, annars kommer problemet att komma tillbaka.

3. Låt området torka ordentligt

Därefter måste husvagnen och det skadade området torka ut riktigt ordentligt. Använd en fuktmätare och se till att området inte ger ett utslag på mer än 10-12% fuktighet innan du påbörjar återuppbyggnaden av husvagnen.

4. Börja återställa husvagnen

Om du under renoveringen ser obehandlade reglar eller annat obehandlat trämaterial så kan detta vara ett ypperligt tillfälle att behandla dessa för att göra dem mer motståndskraftiga mot röta och fukt.

om mig

Hej! Mitt namn är Felix. På den här sidan har jag samlat all information kring camping för att hjälpa nya såväl som erfarna husbils- och husvagnsägare. 

Relaterade Artiklar

Få Nyheter Om Det Senaste Inom Husbilar

[/db_pb_signup]
Verifierad av MonsterInsights