Husvagn & Camping i Fjällen: 23 Tips & Råd

Det går att åka till fjällen både under sommar och vintertid. Beroende på vilken årstid det är när man åker finns det speciella saker att tänka på.

Rent generellt ska man dock tänka på att fjällen kan vara väldigt kuperat.

Fjällen bjuder på vacker natur och många spännande upplevelser för den som väljer att åka dit. Det finns möjlighet att både gå långa vandringar i naturen eller göra aktiviteter med hela familjen.

Här är 23 tips och råd för campingresan i fjällen:

1. Ge alltid husvagnen full service innan avresa

Genom att innan avresa gå igenom husvagnen fullständigt så kan man minska risken för att det blir några problem.

Gå varvet runt och se till att allt fungerar och att utrustningen ser ut att vara i gott skick.

Det kan handla om att se till så att taket är helt och fint och draganordningen ser ut att vara i bra skick. Fungerar toaletten som den ska och är det påfyllt med gasol och så vidare? 

2. Kolla skicket på däcken till husvagnen

Det kan vara lätt att komma ihåg och kolla så att det är bra däck till bilen, men glöm inte bort husvagnen.

Även om däcken inte är mycket använd så kan de har börjat bli torra om de har ett par år på nacken. Torra däck innebär sämre fäste efter vägen.

Ska man upp till fjällen under vintertid så rekommenderas man att använda sig av dubbdäck.

Vägarna i fjällen kan vara täckt av is och då ger dubb det absolut bästa fästet. Kombinera gärna med en fyrhjulsdriven bil för bästa framkomlighet.

3. Fundera på snökedjor

Snökedjor är en smart sak att använda sig av om det blir riktigt isiga vägar. Nackdelen är då att man måste köra väldigt sakta, men samtidigt har man större chans att komma fram. Olika typer av snökedjor finns till både bil och husvagn. 

Testa att lägga på dessa kedjor någon gång innan ni ger er ut och det är skarpt läge. Genom att veta hur de fungerar kommer det inte kännas lika stressad när situationen väl uppstår.

4. Ha alltid med reservdäck

Alla kan få punktering någon gång, och det finns inget tillfälle som är bra. Har man med sig extra däck och en väl fungerande domkraft kommer det vara lätt att byta.

Även om man har en vägassistansförsäkring där ett företag kommer ut och byter däck åt en kan de vara många timmar bort.

Har man då möjlighet att själv byta däck oavsett om det är på husvagnen eller bilen så sparar det in mycket tid och man kan snart vara på väg igen.

5. Packa med rätt kläder

När man åker på semester till fjällen handlar det mycket om friluftsliv och att göra aktiviteter utomhus.

Vädret kan vara väldigt växlande och det behövs kläder för både blåst, regn och värme om man åker sommartid.

Det kan kännas svårt att få med sig allt som behövs, därför kan det vara värt och fundera på om det finns något annat i husvagnen som kan lämnas hemma så länge.

Åker man till fjällen på vintern behöver man ju exempelvis inte ta med utemöbler.

6. Skidor och annan utrustning

Fjällen bjuder på många olika aktiviteter som skidåkning och ridning.

I en husvagn finns det begränsat med utrymme så det kan vara en klok avvägning att fundera över om man behöver sin egen utrustning eller hyra. 

Egen utrustning kan vara skönt, men tar också upp mycket plats om man tänker åka både längd- och slalomskidor. Fundera över vad som får plats lätt och se över de alternativ som finns.

7. Värmen i husvagnen

Riktig värme i husvagnen är viktigt. Det kan behövas också under sommaren om det är flera svala dagar i rad.

Oavsett på vilket sätt husvagnen värms upp är det bra att kolla en gång extra.

Verkar både den luftburna värmen och golvvärmen fungera? Blir det riktigt uppvärmt i hela husvagnen utan att det låter konstigt?  

8. Kolla alla lysen

Dubbelkolla så att alla lysen runt om husvagnen fungerar. Det kan vara bra och ha de vanligaste lamporna i extra uppsättning ifall de skulle gå sönder under resan då det kan vara långa avstånd i fjällvärlden.

Byter man lampor på en sida är det också bra att byta på den andra sidan. Då vet man att de är bytt på en och samma gång.

9. Planera vilken rutt ni ska åka

När man planerar att åka till fjällen ska man vara förberedd på att campingplatser snabbt blir bokade.

När man lägger upp en bra rutt finns möjligheten att boka camping i förväg alternativt kolla upp vilka campingar som finns runt om i närheten ifall någon är fullbokad.

Genom planering kan man också ha koll på bensinstationer, ställen att äta på vilket kan vara extra viktigt om man har barn med i bilen.

Det blir också mycket lättare att sätta upp en tidsplan om hur länge man blir borta på semester.

10. Bunkra upp med mat

Åker man upp under vintertid är det viktigt att vara medveten om att det kan bli snöstorm som i värsta fall håller i sig i någon dag.

Då är det viktigt att ha tillgång till mat, värmeljus och sådant som gör att man klarar sig vid behov. Det för att helt enkelt slippa ge sig ut i oväder och försöka handla.

Det kan vara konservburkar med mat som går att värma med ett triangakök vid behov eller torkad mat. Även om det är nära till närmsta affär kan dessa oväder vara väldigt intensiva.

11. Möjligheten till att torka kläder

När man är ute hela dagen finns det risk att kläder blir fuktig av både väta och svett. För att kunna använda dessa många dagar i rad är det viktigt att det går att hänga upp och gärna torka helt.

Använd en torkställning som går lätt att fälla ihop och inte tar så mycket plats.

Ett annat bra alternativ är och kolla om det finns möjlighet att installera en elektrisk handdukstork.

Den behöver inte ta speciellt mycket plats och torkar kläderna mycket snabbare. En tork till skor kan också vara bra.

12. Textilier som torkar snabbt

Vinterkläder tar mycket plats, helst om man är flera stycken som har behov av att torka sina kläder.

Då kan det vara bra att hitta andra typer av textilier i form av handdukar och liknande som torkar extra snabbt.

Det spelar ingen roll om man nyttjar campingens duschar eller husvagnens, oavsett så behöver de torka till nästa gång.

Tänker man noga över sitt val och jämför de olika alternativ som finns går det att hitta bra alternativ.

13. Sällskapsspel och en bra bok

Eftersom det kan bli oväder och man ibland kan behöva spendera en tid i husvagnen är det bra att vara beredd.

Hur får man då tiden att gå på bästa sätt? Sällskapsspel är något som hela familjen kan vara med och spela.

Annars kan det vara mysigt att läsa en bra bok eller sticka, allt beroende på vad man själv uppskattar att göra. Låt barnen bestämma vilket spel som får följa med för mysiga familjestunder tillsammans. 

14. TV och andra teknikprylar

Blir det dåligt väder kan det vara skönt att både kunna spela musik, se på TV och allt annat som man är van. Fråga er om ni verkligen behöver separata saker av allt?

Idag går det att hitta lite större surfplattor som kan kopplas ihop med trådlösa högtalare. När dessa inte används kan man enkelt gömma undan dom.

Det istället för att ha en stor TV, en stor stereoanläggning och så vidare. Försök verkligen att leva compact living framförallt då det handlar om att använda husvagnen på vintern.

15. Ha med dubbla gasoltuber

Skulle man åka på vintern och det blir riktigt kallt eller värmen inte fungerar som det ska kommer det vara toppen att ha en extra gasoltub med sig. Det går åt mycket och man vill inte behöva stå utan värme.

Kom dessutom ihåg att med jämna mellanrum kontrollera så att de gasoltuber man använder är fräsch och hel om de har fått följa med i många säsonger.

Husvagnen och dess system för gasol kontrollerar besiktningen att det fungerar som det ska.

16. Ha lite värme på under färd

Ingen vill åka till en camping på vintern, det är -20 grader ute och därför också väldigt kallt inne i husvagnen.

Ha lite värme på med hjälp av gasol för att slippa frysa när ni kommer fram.

För att vara säker på att värmen inte stannar under färd kan man köpa en trådlös termometer och ha i husvagnen. Då går det att hela tiden ha koll från bilen ifall att temperaturen börjar att sjunka.

17. Förtält under vintertid

Det finns förtält som är lite tjockare i tyget och fungerar bra att använda sig av vintertid.

Här finns det möjlighet att förvara en del utrustning som skidor om man har det med sig. På så sätt slipper man ha allt i husvagnen eller bilen vilket är ett bra tips.

Står man uppställd en längre tid på samma camping kan man bygga ett golv i förtältet som gör att man kommer upp från backen, det blir både stadigt och mindre snö som följer med in i husvagnen.

18. Husvagnens hjul

Husvagnens hjul kan riskera att frysa fast av kylan. Det går då att palla upp det med virke för att förhindra att de genom kylan som kommer från backen fryser riktigt.

Skulle man ha otur och däcken fryser ordentligt gäller det att försöka få dom att börja rulla försiktigt.

Är man för ovarsam finns risken att det blir större skador än däck som sitter fast. Därför ska man alltid köra försiktigt i början för att se till att allt rullar som det ska.

19. Övriga saker som kan frysa

Ska en husvagn stå utan värme en period vintertid är det viktigt och komma ihåg att tömma den på allt som kan tänkas frysa.

Vattentankar, toalett och annat material som är känsligt. Det är inte kul att behöva komma till husvagnen och inse att saker har frusit sönder.

Hör med tillverkaren av husvagnen om det finns några speciella råd för just din modell. De har stor vana och kan alltid ge bra råd.

20. Förlängning till skorstenen

Under vintern kan det komma stora mängder snö på en och samma gång. Det är då viktigt att skorstenen inte hamnar under snön utan fortfarande kan sticka upp.

Det finns färdiga förlängningar att köpa som är minst 20-30 cm.

På dessa finns dessutom en hatt som gör att snö inte kan ta sig ner i skorstenen. På så sätt kan man känna sig helt trygg med att den kommer gå att använda året om. Att plocka ner den vid transport kan vara klokt.

21. Prata med andra på campingen

Det finns alltid personer på en camping som är vana campare och under lång tid gett sig till fjällen.

Våga prata med dom och få tips och råd hur man på bästa sätt vårdar husvagnen. De kan ha små tips på saker som man annars inte tänker på.

Att prata med andra är inte bara socialt utan kan vara väldigt lärorikt. Genom att vara nyfiken och våga ställa frågor lär man sig alltid väldigt mycket, också om husvagnar.

22. Hitta aktiviteter runt omkring

Fjällen och dess natur är underbar att uppleva, men om man ändå väljer att ta med husvagnen kan man se sig om efter andra händelser som är på gång.

Några områden ligger nära den norska gränsen som gör det enkelt att ta en dagstur dit. Många typer av marknader arrangeras vintertid.

Vid camping i fjällen kan man alltså passa på att se sig runt för fler upplevelser.

23. Ha god tid på er

Till sist är det viktigt att ha god tid på sig när man åker.

I fjällen kan det vara halt, stå renar i vägen och vara dåliga vägar. Det är bara farligt att stressa fram och därför behöver man planera så att det får ta tid.

Ha med en matsäck i bilen och var beredd på att det ibland kan bli stopp eller köer.

Genom att vara inställd på det så kommer det att kännas mindre jobbigt och man kommer att nå sin destination mycket mer glad och harmonisk.

om mig

Hej! Mitt namn är Felix. På den här sidan har jag samlat all information kring camping för att hjälpa nya såväl som erfarna husbils- och husvagnsägare. 

Relaterade Artiklar

Få Nyheter Om Det Senaste Inom Husbilar

[/db_pb_signup]
Verifierad av MonsterInsights