Låt oss vara ärliga, man minns inte allt. Ibland glömmer man även viktiga saker, som regler till exempel.
Dessutom sker en del ändringar i regelverken med jämna mellanrum, och reglerna som gäller för husbilar i olika avseenden är inget undantag.
Med den här listan kommer du förhoppningsvis att känna dig säkrare som husbils-campare, både i Sverige och när du är utomlands.
Innehållsförteckning
1. Vem får köra husbil?
Detta kanske låter som en banal och enkel fråga, och troligtvis vet de flesta om de får lov att köra en husbil eller inte.
Däremot är det kanske inte lika självklart vem man kan be om hjälp med att flytta husbilen vid behov eller vem man kan dela körsträckan med vid långkörningar i ett sträck.
Väger husbilen mindre än 3500 kg kan den köras av alla som får köra en vanlig personbil, eftersom det är vad den räknas som.
För tyngre husbilar är reglerna lite mer komplicerade:
- Är du under 41 år behöver du inte fundera över körkortsbehörighet över huvud taget.
- Väger husbilen mer än 3 500 kg, behöver du ha minst C1-behörighet. Skulle du ha C-körkort går det naturligtvis också bra.
- Om du är över 41 år behöver du veta när du tog ditt körkort. Var det efter den 1 juli 1996 gäller samma regler för dig som för de under 41 år. Om du tog det före den dagen beror det på vad husbilen är klassad som i registreringsbeviset om du får köra den eller inte. Har du haft körkortet tillräckligt länge kan du köra hur tunga husbilar du vill, förutsatt att de är registrerade som personbilar.
Det finns ytterligare två saker man måste tänka på:
- Om man tog körkortet före 1 juli 1996 får det inte ha varit indraget sedan dess för att man ska omfattas av de här reglerna.
- Har man C1-körkort måste det förnyas vart femte år, precis som med andra tunga behörigheter.
2. Var Får Man Köra Husbil?
Svaret på den frågan är betydligt enklare. I Sverige får du köra på vägen och på parkeringar.
Du får inte köra i skogen, i hagar, på stranden, i parker eller på gräsmattor.
Förbudet står inskrivet i terrängkörningslagen, så det spelar ingen roll om du har markägarens tillstånd. Du får inte lov att köra där i alla fall, och det får inte han heller.
När det gäller enskilda och privata vägar är det upp till markägaren att bestämma om motorfordon får köra där över huvud taget, och i så fall vilka som får göra det.
3. Var får jag lov att stå med husbilen?
1. Parkering?
Om husbilen är registrerad som personbil får du lov att parkera den som vilken bil som helst, och parkeringsskyltar gäller på samma sätt för husbilen som för de allra minsta bilarna.
En vanlig missuppfattning är att de blåa, fyrkantiga små parkeringsskyltarna innebär att det är fritt fram att stå så länge man vill. I praktiken är det så på vissa ställen, men egentligen är det bara tillåtet att stå där 24 timmar.
Även denna regeln har ett undantag: Om man kommer dit en lördag, söndag eller helgdag får man stå där till nästa vardag.
Det är alltså fritt fram att fira hela julen på en och samma parkeringsplats, om man så önskar.
Det kan också vara värt att känna till att man inte kan bli avvisad från platsen eller bötfälld om man är stökig eller högljudd i en parkerad husbil. På en parkering anses ingen annan ha med sådant att göra.
2. Enskild Eller Privat Väg?
Här får du stå om du har markägarens tillstånd.
Du kan ställa upp husbilen intill vägen och då är förutsättningen att du inte skadar marken och att markägaren inte hindras i sin verksamhet.
Det finns inga regler som säger hur länge du får lov att stå på samma plats, men mer än något enstaka dygn är nog inte att rekommendera.
Egentligen innebär reglerna att du får stå på sådana vägar om markägaren inte förbjuder det uttryckligen eller med hjälp av tydliga skyltar.
Det värsta som händer om man ställer upp sin husbil utan att ha frågat om lov är att man kanske blir bortkörd, men man kan inte få några böter om det inte finns någon parkeringsskylt med villkoren angivna.
3. Camping?
Det är väl ingen överraskning att man kan stå på en camping, men bara om man har betalt för sig och därigenom fått lov från markägaren.
Om du ser att campingen är SCR-ansluten, har den genomgått hårdare kontroller än andra campingar och den håller en något högre nivå på servicen.
4. Husbilsplats?
Det finns på sina håll uppställningsplatser för husbilar som oftast inte ligger så långt ifrån kommunens centrum.
Betalning sker i en biljettautomat och ger ofta tillgång till färskvatten, gråvattentömning och ibland även el. Sådana stolpar är särskilt vanliga i norra Europa.
5. Rastplats?
För rastplatserna som är anlagda och underhålls av Trafikverket gäller samma regler som för vanliga parkeringar.
Här finns ofta möjlighet att tömma gråvatten, man kan fylla på färskvatten, här finns papperskorgar, bord att äta vid och toaletter.
Ett varningens finger bör ändå höjas för att övernatta på rastplatser.
Utöver att trafikbullret ofta stör när man vill sova är de inte särskilt säkra.
För brottslingar är det lite som ett smörgåsbord där de lätt kan ta vad de vill ha, och snabbt sticka därifrån med bil.
…men allemansrätten då?
Nej, den gäller inte för fordon!
Flera kommuner har haft problem med campare och har infört lokala föreskrifter som reglerar var man får lov att stå.
Är du osäker kan du besöka kommunerna där du planerar att campa med husbilen, ringa till dem eller söka information på deras hemsida.
4. Vilken Utrustning Måste Finnas i Husbilen Enligt Lag?
Reglerna för vad du behöver ha med dig i husbilen skiljer sig en hel del mellan olika länder. I Sverige är kraven inte lika höga som i många andra delar av Europa, men det är ju självklart ändå mycket bra att ha allt på utrustningslistan med sig även här hemma.
1. Varningstriangel
Om du bara kommer att köra inom Sveriges gränser behöver du egentligen bara tänka på att ha med dig varningstriangel. I Turkiet och på Cypern måste du ha med dig två stycken.
2. Registreringsbevis
Ska du åka utomlands behöver du alltid ha med dig bilens registreringsbevis.
3. Reflexväst
I de flesta Europeiska länderna ska en reflexväst ligga lätt tillgänglig i bilen.
4. Extra Glödlampor
För att aldrig riskera att behöva köra utan ljus på bilen, måste man ha extra glödlampor med sig i Slovakien, Slovenien, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Serbien, Montenegro, Makedonien, Turkiet, Ryssland och Frankrike. I Kroatien, Serbien och Makedonien får det inte lov att vara LED eller Xenon-lampor.
5. Första Hjälpen eller Förbandslåda
I Estland, Lettland och Litauen måste det utrustning i bilen som gör att du kan ta hand om mindre skador och lägga små förband.
5. Varför får husbilen inte vara mer än 6 meter?
I husbilskretsar pratas det ofta om att man inte ska skaffa en husbil som är mer än 6 meter, men skälet till det är inte någon regel.
Istället rör det sig om att det hjälper till att hålla kostnaderna lite lägre.
Det är nämligen så att på vissa broar och färjor går gränsen för när man blir tvungen att betala mer för överfarten till andra sidan just vid de där 6 metrarna.
Därför föredrar många att husbilen inte är längre än så.
6. Vad ska jag med ett grönt kort eller internationellt körkort till?
Om du har tänkt ta husbilen utomlands är det viktigt att du kontrollerar om du behöver ha med dig ett grönt kort eller ett internationellt körkort.
Det gröna kortet är ett bevis på att du har betalat trafikförsäkringen för din husbil. Det gör att du kan köra över nationsgränserna utan att behöva teckna en ny försäkring för varje land.
I de nordiska länderna och i de allra närmaste europeiska grannländerna behövs inget grönt kort, men kolla det ändå med ditt försäkringsbolag så att du är på den säkra sidan. Ditt svenska körkort gäller som regel i hela EU.
7. Hur fort får jag köra?
Eftersom skillnaden är mycket stor mellan olika länder, måste du kontrollera vad som gäller i varje land du tänker köra i.
Här i Sverige finns det ingen hastighetsbegränsning som gäller just för husbilar. Du får köra i den hastigheten som gäller för vägen, förutsatt att husbilen är registrerad som personbil.
Slutsats
Jag vill inte ge sken av att detta är någon fullständig lista över regler eller lagar för husbilar. De är betydligt mer omfattande än så här.
Ifråga om saker att tänka på i största allmänhet fastän de inte är reglerade i lag har jag bara skrapat lite på ytan.
För att vara på den säkra sidan är det som alltid viktigt att göra en översyn av din husbil innan du ska ta den på någon längre campingtur.
Du måste hålla den välförsedd med förnödenheten för både trafiksituationer och campingen i sig, men framför allt måste du planera så mycket som möjligt av resan i förväg och vara så förutseende det bara går att vara. Vilken väg tänker du köra, vilka länder kommer du att passera, vilka regler gäller för husbilar i just de länderna och hur långa etapper ska köras per dag? Då ökar chanserna att du slipper drabbas av några obehagliga överraskningar som skulle förminska din husbils-upplevelse.
om mig
Hej! Mitt namn är Felix. På den här sidan har jag samlat all information kring camping för att hjälpa nya såväl som erfarna husbils- och husvagnsägare.
Relaterade Artiklar
De 5 Bästa Portabel AC till Husvagn (& Användningstips)
Är det varmt och soligt kommer det att bli väldigt hett inne i Husvagnen, därför kan det vara skönt med en AC.
Idag finns det många…
Så Tvättar (& Vaxar) Man Husbil & Husvagn: Tips & Vanliga Frågor
Innan du börjar är det viktigt att du kontrollerar alla solluckor, skarvar, fönster och dörrar så att det inte sipprar in vatten i husvagnen när du arbetar. Om det finns några…
Husbil Värdeminskning: Så Mycket Tappar De i Värde Varje År
En stor kostnad som kan vara lätt att glömma är värdeminskning. Nyare husbilar kommer att minska mer i värde än äldre, men det är ändå en faktor som man bör ta i beaktning vid ett köp. Köper man en helt ny husbil kommer värdet att minska…