Sätta Upp Förtält Till Husvagn (Med Stegvis Guide)

Att tillsammans sätta ihop en större Ikea-möbel brukar skämtsamt sägas vara ett av de största äktenskapsprov man kan utsättas för.

Jag skulle dock vilja påstå att det är en minst lika äktenskapsprövande uppgift att sätta upp ett förtält tillsammans. Så för att ni inte ska riskera ert äktenskap, eller annan relation, har jag satt ihop en enklare guide i hur man monterar de flesta förtält.

Beskrivningen nedan är generell för hur de flesta nyare förtält är konstruerade. Det kan därför förekomma delar och steg som kanske inte passar för just din tältmodell. 

Ett tips är att alltid vara två när man sätter upp ett förtält.

Förberedelser

Lägg fram och organisera alla delar

Innan du sätter igång med själva monteringen är det bra att lägga ut alla delar på en duk eller presenning.

De delar som är av samma sort läggs i varsin hög så att du enkelt kan hitta de delar du behöver, samt att du snabbt ser om någon del saknas.

Bekanta dig med beskrivningen

Jag vet att du vill sätta igång så fort som möjligt och att många känner att de inte behöver titta på några instruktioner.

Även om du planerar att följa den guide jag har gjort nedan så tro mig, det är smart att i alla fall skumma igenom de olika monteringsstegen innan du börjar.

På så sätt slipper du stöta på några överraskningsmoment som i värsta fall leder till att du måste plocka isär mycket av det du redan har monterat ihop.

Se till att husvagnen står rakt

Det blir betydligt enklare att montera förtältet om husbilen står rakt.

Ibland kan du behöva lägga brädor under däcken för att få upp dem i rätt höjd.

Smarta tillbehör

För att göra uppsättningen av förtältet ännu enklare kan du köpa en Hercules och Aqua Tex. Med en Hercules blir det enklare att spänna stängerna, medan Aqua Tex ser till att tältduken smidigt och lätt kan glida i husvagnens skenor.

Hur man monterar upp förtältet (16 steg)

Steg 1. Lägg ut groundcover

Det första ni gör är att lägga ut ett groundcover på marken framför husvagnen. Slå sedan ner dess kanter i marken så att duken inte flyttar sig.

Steg 2. Sätt fast tältdukens nedre delar

Därefter monteras förtältets bottendel på husvagnens nedersta tältskena som sitter vid hjulen.

Vissa tältmodeller har även en liten tältduk som sätts över själva hjulhuset. Denna del hindrar luft från att komma in i förtältet ifrån hjulhuset.

Steg 3. Lägg ut stängerna

När groundcover och bottendelar är klara är det dags att ta tag i tältstängerna. Fördela stängerna på ”sin” plats på groundcovern. Det vill säga att mittstången ska ligga i mitten av mattan och så vidare.

Observera att vissa stänger måste sättas ihop innan de kan monteras upp som stomme till förtältet.

Ett tips är att göra detta samtidigt som du tittar i instruktionsboken så att du är säker på att du kommer sätta upp rätt stång på rätt ställe.

Steg 4. Sätt fast den stora tältduken

Efter att du har ordning och reda på alla stänger och delar är det dags att föra in själva tältduken i husvagnens skena.

Om du vill kan du spruta in ett tunt lager Aqua Tex i skenan, detta gör att tältduken glider lättare. Här är det en stor fördel att vara två personer, en som matar in tältduken i skenan och en som drar i den.

Var uppmärksam på att du börjar mata in rätt hörn i skenan. Annars är det lätt att tältet blir ut och in, ett misstag som jag har gjort många gånger.

Kontrollera stropparna och dukens placering

Du vet att tältduken har rätt läge i skenan när alla stroppar är en bit ifrån marken. Avståndet ska vara så pass stort att stropparna kan spännas ut ordentligt när tältpinnarna slås ner i marken. Kontrollera även att duken sitter mitt på husvagnen.

Steg 5. Benet i mitten

För att du ska slippa problem i kommande steg är det viktigt att du verkligen har varit noggrann i steg 1-4. När du är säker på att grunderna från tidigare steg är korrekt kan det roliga börja, att börja montera upp stängerna.

Börja med att sätta upp benet i mitten. I och med att denna stång kommer upp lyfts tältduken och det blir lättare för er att arbeta med resten av monteringen.

Steg 6. Mittersta takstången, beslag och fixering av benet i mitten

Efter att benet i mitten är rest ska alla fix on-beslag sättas fast. Varje takstång ska ha ett beslag och de fästs på den översta kanten av förtältet, ända intill husvagnens vägg. När alla beslag är på plats sätts den mittersta takstången fast mellan sitt beslag och benet i mitten.

Lås fast stängerna i beslaget

Kom ihåg att låsa fast stängerna i beslagen så att de inte kan trilla ut. I mitt förtält låser jag fast stängerna genom att vrida dem 90 grader, men ditt förtält kan ha en annorlunda låsmekanism.

Sätt benet i mitten i sin fotstropp

Efter att den mittersta takstången är fastlåst justerar du dess längd så att den sitter stadigt mellan husvagnen och benet i mitten. Därefter är det dags att sätta mittbenet i dess fotstropp. När detta är gjort justerar du även dess längd så att förtältet får rätt höjd.

Steg 7. Övriga takstänger samt sidoben

Efter att benet i mitten och den mittersta takstången har rätt längd och höjd samt är ordentligt fastmonterade kan du ta tag i resterande takstänger.

Utgå ifrån fästet mellan benet i mitten och den mittersta takstången. Sätt i den takstång som går härifrån och ut till det yttersta hörnet.

Montera sedan fast sidobenet som går från marken upp till detta hörn.

Därefter sätter du fast den takstång som går ifrån det yttre hörnet och in till husvagnsväggen.

Gör sedan samma sak på andra sidan.

Steg 8. Spänn stängerna

Nu när stora delar av förtältets ”skelett” är på plats behöver stängerna justeras så att tältduken blir spänd. Detta tycker jag man gör enklast med en Hercules, men det går så klart att spänna stängerna utan detta redskap.

För att lättare kunna spänna stängerna är det smart att öppna tältduken. Du sätter din Hercules på tältstången intill spännskruven. Lossa skruven och spänn stången med hjälp av din Hercules innan du åter drar åt spännskruven.

Börja med att spänna stängerna i taket, därefter stängerna i fronten och ansluta med de stänger som justerar höjden.

Steg 9. Montera fast extra takstänger

När stängerna är ordentligt spända och alla spännskruvar åter har dragits till kan du ta och dra lite i tältduken för att räta ut eventuella veck innan du sätter igång med steg nummer 9.

I detta steg monterar du fast de två extra takstänger som ofta är med i förtält. Dessa ger extra stabilitet och monteras i det utrymme som finns på var sida om takstången i mitten och de stänger som sitter längst ut på takets sidor.

Steg 10. Montera portalstänger

Steg 10 innebär montering av portalstängerna. De förs in i sina respektive kanaler och fickor samt monteras och spänns fast på samma sätt som övriga stänger i tidigare steg. I många förtält brukar det även ingå extra portalstänger för att ge extra stabilitet.

Steg 11. Montera fast de extra förbenen

Nu börjar förtältet ta form på riktigt och det är dags för montering av de extra förben som generellt medföljer i dagens förtält. Dessa fästs fast i de extra takstängerna som du monterade fast i steg 9 samt i sin respektive fotstropp i marken. Detta för att ge tältet ytterligare stabilitet.

Steg 12. Tältpinnarna

När alla stänger är på plats ska tältpinnarna slås ner i marken. (Det är helt ok att slå dem igenom groundcover).

Börja med det ena bakre hörnet intill husvagnen och sedan det andra. Därefter gör du samma sak med de två främre hörnen.

Hörnen på förtältet

Förtältets hörn sluts sedan till, först på insidan och sedan på utsidan, med tältpinnar för att ge ett så bra skydd som möjligt.

Bottendelarna

Även bottendelarna ska fästas fast i marken med tältpinnar, detta gör man från tältets insida.

Gräskanten

Den sista delen som ska fästas fast med tältpinnar är den invändiga gräskanten så att tältet verkligen sluter tätt. Kanten hålls fast antingen med hjälp av tältpinnarnas huvud eller genom att förankra duken via de hål som finns i den.

Steg 13. Spänn tältduken ordentligt, speciellt vid ingången

För ett stabilt förtält är det viktigt att tältduken är ordentligt spänd, särskilt vid ingången. Jag tycker det blir extra stabilt när jag lägger gummistropparna i två varv runt sin tältpinne istället för bara ett varv.

Korsa stropparna vid ingången

För att tältet ska förbli spänt även när ingången är öppen behöver du korsa stopparna. Med detta menar jag att de stropp-par som sitter vid ingången ska korsas. Så istället för att de båda stropp-paren fästs likt två upp-och-ner-vända V, så ska de istället bilda två X när de fästs i tältpinnarna.

Det låter kanske lite krångligt och svårt att förstå men du kommer snabbt att se hur jag menar när du kommer till detta steget. Det är också möjligt att det finns en bild på detta i förtältets instruktionshäfte

Steg 14. Frontens tältpinnar

Efter att tältduken är ordentligt fixerad är nästa steg att slå ner de tältpinnar som fixerar fronten. Även här ska tältduken vara ordentligt spänd.

Steg 15. Sätt upp gardinerna

Nu är det mest finlir kvar innan förtältet är redo att användas.

I mitt förtält finns det två olika sorters beslag till gardinerna.

Den ena sorten knipsas fast i listen ovanför fönsterna och den andra i gardinens förgjorda hål. Därefter är det bara att hänga upp gardinerna genom att sätta ihop de båda fästena.

Stroppar för gardiner och dörrar

För att hålla gardiner och öppna tältdörrar på plats brukar det finnas medföljande stroppar som fästs fast i tältduken.

Om detta skulle saknas eller om du har tappat bort dem som medföljde kan du alltid använda dig av ett snöre eller ett vanligt gardinomslag.

Steg 16. Golvet

Jag brukar lägga en presenning ovanpå mitt groundcover innan jag lägger på campingmattan.

Presenningen ser till att inget vatten tränger upp från marken och campingmattan skapar en trevlig och välkomnande atmosfär.

Slutord

Jag hoppas att dessa steg har varit enkla att förstå och följa så att det blev enkelt för dig att montera upp ditt förtält.

Och så klart, att semestern börjar på bästa möjliga sätt, utan varken bråk, skilsmässor eller andra tråkigheter 🙂

om mig

Hej! Mitt namn är Felix. På den här sidan har jag samlat all information kring camping för att hjälpa nya såväl som erfarna husbils- och husvagnsägare. 

Relaterade Artiklar

Få Nyheter Om Det Senaste Inom Husbilar

[/db_pb_signup]
Verifierad av MonsterInsights