Det är lätt att bli beroende av campinglivet. På en campingplats råder en känsla av frihet, enkelhet och kamratskap, plus att man slipper tänka på hus och trädgård som måste skötas. Därför är det inte konstigt att fler och fler väljer att köpa husbilar som går att använda året runt.
Själv är jag en inbiten campare som ofta känner att lägenheten blir för instängd. Därför spenderar vi stora delar av året på en året-runt-camping. Detta ger, i alla fall mig, en härlig känsla av frihet då vi har mindre utrymme som ska städas samtidigt som vi har en liten lättskött trädgård precis framför husbilen som vi kan sitta och fika i.
Det tog dock några år innan vi tog steget fullt ut och köpte en vinteranpassad husbil. Det var många turer till olika husbilshandlare, Google-sökningar och besök hos flera vinterbonade husbilar på vår camping. Jag tänkte att jag lägger upp lite information om de modeller som jag tyckte var bäst och som vi stod och valde mellan.
Nedan hittar du generell information om fem olika vinterbonade husbilsmodeller så som deras motor och köregenskaper, vad som gör dem möjliga att använda året runt samt lite kort om inredning och lagringsmöjligheter. Tänk bara på att vissa detaljer kan skilja sig beroende på vilken årsmodell och tillbehör du väljer.
Längst ner i inlägget hittar du även ett par tips som är bra att ha med sig om du är en ovan vintercampare. Två av dem har jag själv lärt mig den hårda vägen.
Innehållsförteckning
1. Carthago Chic C-line i51
Motor, finesser och köregenskaper
Carthago Chick C-line i51 har en motor på 3.0 liter och 156 hk. Den har utrustats med automatlåda med 6 växlar, vattenburen värme, solceller, dubbla airbags, manuell AC, elhissar, farthållare, centrallås och backkamera. I denna husbil finns sovplatser och bältade sittplatser för upp till 5 personer.
Vinteranpassad
De egenskaper som gör att Carthago Chic C-line i51 även går att använda under årets kallaste månader är det dubbla golvet med vattenburen värme samt att bodelen inte har några köldbryggor. Detta är också en modell som har visat sig förbruka väldigt lite gasol jämfört med andra modeller.
Lite äldre varianter har inte värmeslingor ända fram till förarhytten, men det har de nyare modellerna.
Interiör, förvaring och lastutrymme
Carthago Chic C-line i51 är en husbil där man sällan behöver oroa sig för att man ska packa för tungt, husbilen tillåter nämligen last upp till 1170 kilo. Det enda man behöver tänka på är hur lasten fördelas. Då husbilen är framhjulsdriven bör man inte packa allt för tungt i garaget då det kan påverka fordonets köregenskaper, speciellt när det går uppför.
Matplats
Mitt emot den U-formade soffan finns ytterligare en liten soffan runt det runda matbordet. Det går att vända förar- och passagerarstolar så att de blir platser runt bordet. Ovanför förarhytten kan en bekväm dubbelsäng sänkas ned.
Kök
Husbilen har ett rymligt och trevligt kök med dubbla diskhoar, massor av lådor samt täcklock till spis och diskhoar för att ge en extra arbetsyta. Enda nackdelen med köket är att det finns minimalt med yta att arbeta på när både spis och diskhoar används.
Badrum
Badrummet är rymligt och fräscht med toalett, handfat, dusch och förvaringsskåp.
Sovrum
Längst bak i husbilen finns två singelsängar med ett skåp emellan sig. Det är en lite ovanlig lösning att det är dubbelsängen som sänks ner medan singelsängarna är i sovrummet. Men detta är en perfekt lösning för dig som har tonåringar då de gärna vill ligga i sängen och titta på film eller surfa på mobilen under dagen.
Garage
Baktill på husbilen finns ett generöst garage med en stor öppning på ena sidan och en mindre på den andra. Här finns bland annat praktiska skenor i golv och tak, lådor och nätkorgar.
Övrigt
Carthago är ett tysk märke och ett av de bäst säljande premiumfabrikaten i Europa. Det är också ett av de märken som behåller sitt värde längst. Om man tar väl hand om sin husbil från Carthago kan den ha en värdeminskning på så lite som 30% på nio år, detta är vad vissa märken kan tappa på tre år.
2. Adria Twin Surpreme 640 SLB
Motor, finesser och köregenskaper
Adria Twin Surpreme 640 SLB är en snygg och bekväm husbil som är strax över 6 meter lång, 2 meter bred och som har en maximalt tillåten lastvikt på 583 kilo. Husbilen har en 2.3 liter motor med 140 hk och manuell växellåda. Inuti finns elektriska fönsterhissar, färddator, tonade rutor, ESP, ABS-bromsar och antispinnsystem. I denna Adria-modell finns det 4 bältade sittplatser och 3 sovplatser.
Med sina 16 tums hjul och lättchassi är komforten i denna husbil mycket hög. Den är också förvånansvärt tyst och brusfri trots det stora takfönstret i plast som sitter i vinkel ovanför förarhytten.
Vinteranpassad
För att vara säker på att din Adria Twin Surpreme 640 SBL klarar av det svenska vinterklimatet behöver man försäkra sig om att den inkluderar Scandinavian Edition. Då ingår isolering, uppvärmd spillvattentank och elektrisk golvvärme. Värmeslingorna är smart placerade under soffan vilket gör spridningen jämn och effektiv över hela bilen.
Även om husbilen fungerar utmärkt under vintern så är det ett par saker som kan vara bra att observera. Som jag skrev tidigare så värms spillvattentanken upp, med det gör INTE tömningskranen till tanken då den sitter på utsidan av husbilen. Ett tips kan därför vara att ställa en hink under kranen och låter den stå på glänt hela tiden så att inget vatten fryser i kranen.
En annan sak som kan vara bra att ha i bakhuvudet är det stora takfönstret ovanför förarhytten. Det kan vara svårt att hitta ett vintertäcke som även täcker detta fönster. Även om fönstret är dubbelglasat och välisolerat kan detta fortfarande vara ett ställe där oönskad kyla kan spira in.
Interiör, förvaring och lastutrymme
Matplats
Framsätena går att snurra så att de blir en del av matgruppen tillsammans med ett förlängningsbart bord och en soffa för två personer. Tack vare takfönstret och den stora framrutan är matdelen väldigt ljus och behaglig att sitta i. Tvåsitssoffan går även att bädda ut till en extra säng.
Kök
Köket består av två kokplattor och en diskho som går att lägga över för mer arbetsyta. Man kan även fälla upp en skiva vid kökets ände om man vill ha mer arbetsyta samtidigt som diskhon och/eller plattorna används. I köket finns också två överskåp och tre rymliga lådor under köksbänken. I dessa modeller sitter kylskåpet högt upp, vilket gör det enkelt att se och hitta det man letar efter.
Badrum
I badrummet finns en vridbar toalett, handfat och en dusch. Badrummet fungerar både som toalett och duschrum beroende på hur man flyttar väggen med handfatet.
Sovrum
Längst bak i husbilen finns två enkelsängar. Via utrymmet mellan sängarna kommer man åt de två skåp som finns under sängarna där man kan förvara och hänga kläder.
Garage
Under den högra sängen finns ett generöst garage. Genom att vinkla sängen på högkant kan man få plats med cyklar och andra högre och skrymmande föremål.
3. Rapido Distinction i1090 DFH
Motor, finesser och köregenskaper
Rapido Distinction i1090 DFH är en av Rapidos toppmodeller. Detta är en stor och trygg treaxlad husbil med totalt 6 hjul, en längd på nära 9 meter samt strax över 2 meters bredd. Det är inte jättevanligt med treaxlade husbilar, men i takt med att köpare har förstått dess fördelar gällande komfort och säkerhet på vägen har efterfrågan och utbudet ökat.
I denna husbilsmodell döljer sig en 2.3 liters motor och 160 hk, den högst tillåtna lastvikten är 900 kilo. Dess rymliga storlek gör att här finns 5 sovplatser och 5 bältade sittplatser.
Några av de finesser som man hittar i denna Rapido-modell är ABS-bromsar, dubbla airbags, antispinnsystem, EPS, farthållare, start i backe assistent, elspeglar samt backkamera.
Vinteranpassad
I en Rapido Distinction i1090 DFH behöver man aldrig oroa sig för att man ska frysa då den har en riktigt bra isolering samt är helt fri från köldbryggor. Värmesystemet är välplanerat så att det ger en jämn och bra värme genom hela husbilen samt att det finns luftspalter bakom möblerna. Man har till och med satt in konvektorer vid förardörren och framrutan.
Husbilens dubbelgolv är uppvärmt och det har dessutom vattenburen värmen samt att det finns en värmematta i förarhytten. Som sagt, man behöver inte vara rädd för att man ska frysa i en Rapido Distinction i1090 DFH.
Tillverkarna har även tänkt till vad gäller tankarnas och tömningskranens placering. De är placerade i dubbelgolvet så att de inte ska utsättas för frost eller riska att frysa.
Interiör, förvaring och lastutrymme
En enorm fördel med Rapidos Distinactions-modeller är att de har en mer påkostad bodel. Detta märks bland annat under körning då den stabila inredningen inte ger ifrån sig några missljud.
Matplats
Sittgruppen bakom förarhytten rymmer plats för hela sju personer. Den består av de två framsätena, en stor soffa längs ena väggen och en vinkelsoffa längs motsatt vägg.
Extrasängen sänks ner ovanför förarhytten. Sängen sänks ner till en bra höjd men det medföljer ändå en steg för de som kan ha svårt att ta sig upp och ner.
Hall
I Rapido Distinction i1090 DFH finns någonting som vi nordbor gärna vill ha – en hall. Även om den är väldigt liten så finns det skofack, instegsgarderob och klädkrokar där man kan hänga sina kläder. Detta är extra praktiskt under vintern då man inte vill ha in blöta och smutsiga ytterkläder i husbilen.
Kök
Köket är U-format och välplanerat bestående av en diskho samt en spis som både har två gasolbrännare och en induktionsplatta. Här finns även gott om lådor och skåp med smarta funktioner så som sopsortering och handdukshållare.
Badrum
Badrummet är riktigt snyggt och rymligt med en stor duschkabin, toalett och handfat samt olika skåp.
Sovrum
Sovrummet är rymligt och känns lyxigt med en stor dubbelsäng. Sängens väl tilltagna storlek har dock gjort att avståndet mellan sängen och väggarna är ganska liten, men det kan det vara värt för att få en såhär stor och skön säng. Här finns även tre garderober, stora fönster samt ett fack vid varje huvudända med USB-uttag.
Förvaringsutrymmen
Denna husbil är ett ypperligt val för dig som behöver mycket förvaring! I dubbelgolvet finns det gott om utrymme samt att där är fyra rymliga garderober i hallen. Även socklarna under soffgruppen och överskåpen har generöst med utrymme för förvaring.
Garage
Garaget under husbilen nås via två stora luckor på var sida samt att det går att höja och sänka sängen för att skapa mer utrymme om så önskas.
4. Pilote C700 G
Motor, finesser och köregenskaper
Man kan summera Pilote C700 G med orden ”maximal komfort på minsta möjliga yta”. Trots att husbilen knappt är 7 meter lång och 2.3 meter bred så är den förvånansvärt utrymmeseffektiv och rymlig.
Motorn är på 2.3 liter och 150 hk och den totala lastvikten är 570 kilo. Tack vare sin nätta storlek är den både pigg och lätt att manövrera i tät trafik. Förutom att vara lätt och smidig att köra så är denna husbilsmodell också väldigt tyst, både vad gäller ljud från inredningen och från vägbanan.
I Pilote C700 G ingår låsningsfria bromsar, airbag på förarsidan, centrallås och elektriska fönsterhissar, mörkläggningsgardiner, farthållare, start i backe assistent, backkamera och uppvärmda speglar. I denna husbil finns det sovplatser och bältade sittplatser för 6 personer.
Vinteranpassad
Pilote C700 G är egentligen inte en husbil som är tillverkad för att marknadsföras som en vinteranpassad husbil. Men dess smarta design och kvalitet gör den ändå fullt bruklig under årets kalla månader, man behöver dock komplettera med ett isolertäcke.
Denna husbils värmesystem består av en luftburen Truma med en elpatron på 4-6kw. Anordningen är placerad i mitten av husbilen, under sofforna. Den centrala placeringen gör att värmesystemets slangar är korta för en effektiv och jämn värmespridning samt att storleken minimerar värmeförlust.
Den isolerade spillvattentanken värms upp av husbilens värmesystem. Man behöver heller inte vara orolig för att tömningskranen ska frysa då den är placerad innanför tankens isolering. Detta gör att man utan problem kan campa även när det är minusgrader.
Interiör, förvaring och lastutrymme
Matplats
I bodelen hittar vi ett förlängningsbart bord med en bra storlek bredvid ett stort fönster. På var sida av bordet finns två soffor med vardera två sittplatser. Inne i bodelen finns en stor garderob, fyra rymliga överskåp och två stora lådor. Sängplatsen ovanför förarhytten är riktigt rymlig och trevlig till skillnad från andra modeller där denna sängplats gärna känns klaustrofobisk.
Kök
Mitt emot sittdelen hittar vi ett prydligt och kompakt kök med ett litet fönster ovanför bänken. Köket består av en diskho, två gasolbrännare, utdragbar skärbräda, skåp och lådor.
Hall
Bredvid köket finns en liten hall med skoskåp och en uppfällbar extra sittplats. I hallen finns inga klädkrokar, dessa är placerade mitt emot köket.
Badrum
Även badrummet är kompakt men välplanerat med en rund toalett, handfat och en rymlig duschkabin.
Sovrum
Dubbelsängen längst bak i husbilen är bekväm med två överskåp. På var sida av skåpen finns en liten hylla som är perfekt för böcker, glasögon och mobilen. Jag vill dock nämna att en del tycker att sängen är i smalaste laget. Sängen är också placerad högt upp, för att man ska få plats med cyklar i garaget, vilket gör att det krävs en stege för att komma upp och ner från sängen.
Förvaringsutrymmen/garage
Garaget är rymligt men inte särskilt inrett, om man vill ha smart förvaring behöver man sätta in det själv.
5. KABE Travel Master Crossover X780 LQB
Motor, finesser och köregenskaper
När du vill ha en svensktillverkad husbil med riktigt bra kvalitet ska du välja en KABE. Denna modell är 7.75 meter lång och 2.5 meter bred och har en härlig rymd. Den har en 2.3 liters motor med 150 hk, en 6-växlad automatlåda samt bältade sittplatser och sovplatser för 5 personer.
I denna husbil får man bekvämligheter som farthållare, knappar på ratten för att styra stereon, backkamera, fjärrstyrt centrallås, myggnätsdörr samt AC i bildelen. Både förar- och passagerarplats är utrustad med airbag samt att det också finns ABS-bromsar, ESP och antispinn- och antisladd-system i husbilen.
Vinteranpassad
I denna KABE-modell finns ett riktigt bra värmesystem som gör att husbilen är precis lika behaglig att bo i på vintern som under sommaren. Systemet kallas för Smart Climate System och består av en kombination av isolering, ventilation och ett vattenburet golvvärmesystem.
Golvvärmesystemet består av fyra slingor som även under riktigt kalla vinterdagar ska garantera ett jämnt och behagligt inomhusklimat. Inredningen i husbilen är placerad så att det bildas luftspalter för att maximera luftcirkulationen så att värmen kan cirkulera obehindrat. Man har också sett till att det inte bildas några kalla kontaktytor eller kondens.
Husbilen har även utrustats med KABES egendesignade fuktsäkra väggar vilket gör att fordonet klarar av att hålla ute de mest extrema köldtemperaturer. Alla fönster är välisolerade och har dubbelglas och värmeväxlare.
Interiör, förvaring och lastutrymme
Matplats
Bodelens U-formade soffa har en slide-funktion och armstöd. Soffan tillsammans med de vridbara stolarna i förarhytten samt en extra sittplats skapar en riktigt trevlig bodel. Matplatsen kan även fällas ner och görs om till en sängplats.
I bulan ovanför förarhytten glömmer sig en nedsänkbar taksäng med två sovplatser.
Kök
Köket är L-format med en diskho, tre gasolbrännare samt flera praktiska finesser så som att kylskåp och frysbox går att öppna både från höger och vänster sida.
Sovrum
Längst bak i husbilen finns en skön dubbelsäng med sängbord och garderob på var sida. Det går att lyfta på fotänden för att få ytterligare förvaring.
Badrum
LQB-modellen har ett separat utrymme för dusch och för badrum. Dessa är placerade mitt emot varandra mitt i husbilen.
Garage
Baktill på bilen finns ett rymligt garage med smarta förvaringsfack, lastöglor för att förankra last, 230 och 12 volts-uttag som gör det möjligt att ha en extra kylbox eller att ladda elcyklar samt klädhängare i taket där man kan hänga upp blöta kläder.
Övrigt
Värme, belysning och alla andra tekniska finesser kontrollers via en smart panel i husbilen eller via din mobil.
Tips till dig som är en ovan vintercampare
Även om husbilen är vinteranpassad så är det ingen dum idé att se till att den har extra isolering samt att den är utrustad med dubbla gasoltuber. Det kan göra stor skillnad på hur husbilen klarar av att hålla värmen när det slår till och blir riktigt kallt.
För att skapa extra förvaring bör du införskaffa ett ordentligt förtält som både är stadigt och vinteranpassat. Se även till att ha ett ordentligt trägolv i förtältet så att de saker du förvarar där inte utsätts för frost och kyla från marken. Här kan du sedan förvara din skidutrustning och liknande så att den inte tar upp onödig plats inuti husbilen.
Lägg alltid plankbitar under hjul och stödben så att de inte fryser fast i marken. Under varmare dagar och när solen skiner kan snö smälta och tjäle lossa vilket gör att hjul och ben sjunker ner i marken. När det sedan slår till och blir kallt igen kan det bli omöjligt att flytta husbilen. Om den däremot står på plankbitar kan du bara lämna kvar dem på marken.
om mig
Hej! Mitt namn är Felix. På den här sidan har jag samlat all information kring camping för att hjälpa nya såväl som erfarna husbils- och husvagnsägare.
Relaterade Artiklar
De 5 Bästa Portabel AC till Husvagn (& Användningstips)
Är det varmt och soligt kommer det att bli väldigt hett inne i Husvagnen, därför kan det vara skönt med en AC.
Idag finns det många…
Så Tvättar (& Vaxar) Man Husbil & Husvagn: Tips & Vanliga Frågor
Innan du börjar är det viktigt att du kontrollerar alla solluckor, skarvar, fönster och dörrar så att det inte sipprar in vatten i husvagnen när du arbetar. Om det finns några…
Husbil Värdeminskning: Så Mycket Tappar De i Värde Varje År
En stor kostnad som kan vara lätt att glömma är värdeminskning. Nyare husbilar kommer att minska mer i värde än äldre, men det är ändå en faktor som man bör ta i beaktning vid ett köp. Köper man en helt ny husbil kommer värdet att minska…